Οδηγός Επιβίωσης -Εισαγωγή

Από την εποχή της πολυτέλειας και της αφθονίας, περάσαμε σε αυτή της επιβίωσης και της στέρησης. Το τι μας οδήγησε εδώ και πως, είναι λίγο πολύ γνωστό. Το τι θα μας βγάλει από αυτή την κατάσταση, είναι ακόμη άγνωστο. 
Συνηθίζω να λέω, πως ακόμη και τα πλέον πολυσύνθετα προβλήματα έχουν λύση, αρκεί να τα αντιμετωπίσεις απλά (δηλαδή με γνώση, εργαλεία και πλάνο)  και όχι απλοϊκά. 


Παρομοιάζω τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας με αυτή του βαριά ασθενή ο οποίος μετά από ατύχημα, αιμορραγεί στην εντατική και αδυνατεί να πληρώσει το κόστος της εγχείρησης, ενώ την ίδια στιγμή του ζητούν να πουλήσει το αίμα του για να ικανοποιήσει οικονομικά τους γιατρούς!!!


Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανένας ότι ο όρκος του Ιπποκράτη γράφτηκε τον 4ο αιώνα Π.Χ αποτελείται απλά από μια σελίδα και πέρα από καταστατικός χάρτης της ιατρική ηθικής και της επαγγελματικής δεοντολογίας, είναι η βάση για πολλές παγκόσμιες διακηρύξεις, μέσα σε αυτές, η Παγκόσμια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Γενεύη 1948) και η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αρρώστων (Λισσαβόνα 1981). 
Η αναφορά μου στα παραπάνω γίνεται για να θίξει την προοπτική από την οποία παρακολουθείται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα. Το θεωρώ πρώτα "ιατρικό περιστατικό" και έπειτα οικονομικό (εξάλλου, η λέξη "ασθενής" αναφέρθηκε σε πολλές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνώντων και μη).


Συνεχίζω να κρατώ τις επιφυλάξεις μου για κάθε οργανωμένο εθνικό πλάνο δράσης εξόδου από την κοινωνική και έπειτα οικονομική ύφεση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των τελευταίων 500 ημερών είναι αρνητικό και αυτό δεν εμφανίζεται από απολογιστικές καταστάσεις αλλά από τα μηνύματα στην καθημερινότητα μας. 
Ασχέτως αν είναι ευχάριστη ή δυσάρεστη, αυτή η πληροφορία είναι χρήσιμη διότι από την αναμονή οδηγούμαι στη δράση. Εφόσον δεν μπορώ να προσδοκώ σε κάτι, πρέπει να δημιουργήσω μόνος μου.


Ο Οδηγός Επιβίωσης (επιχειρηματικής) θα είναι απλά γραμμένος χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και  θα αναρτηθεί σε 10 ενότητες (10 ξεχωριστές δημοσιεύσεις): 
  1. Κοινωνική και οικονομική προσαρμογή στη σημερινή κατάσταση 
  2. Κανόνες επιχειρηματικής ηθικής
  3. Γνώση και δημιουργία εθνικής καταναλωτικής κουλτούρας
  4. Προετοιμασία  ψυχικών μηχανισμών & αυτοματισμών για μελλοντικές αναταράξεις
  5. Προσδιορισμός και ανεύρεση εύκολου και άμεσου επιχειρηματικού "οπλισμού". 
  6. Εξοικείωση και εκπαίδευση δωρεάν υπηρεσιών τεχνολογίας
  7. Καλλιέργεια διαπραγματευτικής ικανότητας με τον τραπεζικό κλάδο
  8. Δημιουργία πλάνου δράση μιας σελίδας
  9. Δράση σε εθνικό περιβάλλον
  10. Δράση σε διεθνές περιβάλλον
Εις το επανιδείν...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου